Unde gasim montaje electronice?

Cei dornici sa se joace cu pistolul de lipit, cu condensatori, rezistori, diode, leduri si alte componente, pot gasi montaje electronice complexe sau simple in magazinele specializate, sau pe internet.

Ce este un montaj electronic?

Montajul electronic, sau kitul electronic, este un ansamblu de componente electronice insotite de o schema de montaj si o documentatie care specifica metoda de asamblare a componentelor electronice pe placa de montaj, care este o placa de circuit imprimat. La final, montajul electronic trebuie sa aiba o functionalitate clara, fiind in masura sa execute o functie sau un ansamblu de functii. Astfel, printre montajele electronice simple se pot gasi kituri pentru sonerii, kituri pentru alarme, kituri pentru emitatoare FM.

Sunt si montaje electronice complexe cum ar fi amplificatorul audio, amplificatorul cu intarziere reglabila, amplificatorul diferential, generator morse, etc.

Ce componente poate avea un montaj electronic?

Montajele electronice sunt formate din componente electronice diferite, fiecare avand o functionalitate bine determinata si un rol bine definit in ansamblu din care face parte. Vom trece in revista cateva dintre cele mai utilizate componente care sunt nelipsite in montajele electronice.

  • LED-ul – vine de la denumirea in engleza Light Emitting Diod, adica dioda emitatoare de lumina, este o dioda semiconductoare care emite lumina, creand un efect de electroluminiscenta. Este o sursa de lumina mica insotita de circuit electric care permite modularea formei radiatiei. Ele sunt utilizate ca indicatori in cadrul ansamblelor electronice, fiind folosite totodata si ca surse de iluminare in aplicatiile de putere mai mare. Culoarea luminii pe care o emit este diferentiata in functie de compozitia materialului semiconductor din care sunt facute si poate fi atat in spectrul infrarosu, vizibil sau ultraviolet. Ele pot avea lumina alba sau de alta culoare si sunt prezente in lanterne, becuri si alte corpuri de iluminat, dar si in montaje electronice.
  • Dioda – este o componenta electronica cu doua contacte si conductanta simetrica. Ea are o rezistenta mica, aproape 0, la trecerea curentului intr-un sens si rezistenta mare, aproape infinita, la trecerea curentului in sen opus. Este realizata dintr-o bucata cristalina de material semiconductor si are o jonctiune PN. In functie de jonctiune care poate avea o functionalitate bazata pe efectul redresor sau pe efectul special, diodele pot fi diode redresoare sau diode speciale. Cele redresoare sunt realizate din siliciu, au rolul de a limita tensiunile si se folosesc in montajele de conversie. Cele speciale pot fi diode cu capacitate variabila, dioda tunel sau dioda stabilizatoare de tensiune.
  • Rezistenta electrica sau rezistorul – sunt componentele care limiteaza curentul electric. Ele se monteaza in serie cu alte componente si asigura un curent adecvat astfel incat acestea sa functioneze dar si sa nu se arda. De exemplu, daca legam un rezistor in serie cu o dioda, curentul electric va fi suficient de mare pentru ca dioda sa lumineze, dar suficient de mic pentru ca aceasta sa nu se arda.
  • Condensatorul electric sau capacitorul – este o componenta pasiva a montajului electronic, ea inmagazinand energie sub forma unui camp electric intre doua componente incarcate cu o sarcina electrica egala dar opuse ca semn. Condensatoarele pot fi de mai multe feluri si anume: electrolitice, cu poliester, cu tantal, ceramice, etc.
  • Placa de circuit imprimat, sau placa de montaj – este o placa care are rolul de a sustine fizic componentele unui montaj electronic, dar si de a le conecta pentru a realiza un produs functionabil.