Bransamentul electric este partea din instalatia de distributie a energiei electrice cuprinsa intre linia electrica (aeriana sau subterana) si instalatia interioara (a abonatului) care are scopul de a aduce energia electrica din retea in instalatia interioara.
OBSERVATIE. Punctul de delimitare a instalatiilor electrice dintre furnizor si consumator (abonat) il constituie bornele de iesire din contoarul de masurare a energiei electrice.
Bransamentele pot fi individuale cand servesc un singur abonat sau colective, cand servesc mai multi abonati.
Racordul electric este partea de bransament cuprinsa intre linia electrica (aeriana sau subterana) si firida de bransament. Racordul electric poate fi aerian sau subteran.
Coloana electrica este componenta bransamentului, prin care se realizeaza legatura intre firida de bransament si instalatia electrica a abonatului.
Coloanele pot fi:
a. Coloane electrice colective, care alimenteaza mai multi abonati si care fac legatura intre firida de bransament si firida de distributie si contorizare;
b. Coloane electrice individuale, care alimenteaza un singur abonat
Puterea instalata Pi este suma puterilor nominale a tuturor receptoarelor electrice alimentata din instalatia interioara a abonatului.
Puterea absorbita Pa este puterea maxima, simultan absorbita de unul sau mai multi abonati fiind egala cu produsul dintre suma puterilor instalate si coeficientul de simultaneitate
Clasificarea bransamentelor
Bransamentul aerian asigura legatura cu conductoare aeriene de la linia electrica aeriana de distributie a intreprinderii furnizoare de energie si pana la firida de bransament a abonatului. In functie de pozitia consumatorilor fata de reteaua aeriana de joasa tensiune, se deosebesc doua tipuri de bransamente:
a. Bransamente fara traversare, cand reteaua electrica se afla pe aceeasi parte a drumului cu consumatorii.
b. Bransamente cu traversare, cand reteaua electrica se afla pe partea opusa a drumului, fata de consumatori
Aceste bransamente se impart, la randul lor, in alte doua categori, dupa modul in care se face intrarea in cladire:
1. Bransamente cu suport pentru zid, cand cladirea are o inaltime mai mare de 4 m de la streasina .
2. Bransamente cu suport pe cladire, cand aceasta are o o inaltime sub 4 m la streasina .
Bransamentele electrice aeriene pot fi considerate ca fiind compuse din doua parti:
– partea de bransament din exteriorul cladirii, formata din legatura de la linia de distributie de joasa tensiune pana la cladirea abonatului, realizata cu conductoare aeriene.
– partea de bransament interioara, montata in cladire, cuprinzand echipamentul firidei de bransament, coloana de coborare de la suporturile pe cladire si firida, coloanele interioare de la firida la contorul de decontare.
Bransamentul subteran asigura legatura in cablu de la reteaua electrica de distributie la nisa de bransament a abonatului. Bransamentele subterane se pot racorda direct din cablul principal de alimentare, cu ajutorul unui manson de derivatie, drintr-o nisa principala, sau dintr-o retea aeriana pentru alimentarea unor consumatori la care nu se pot realiza bransamente aeriene. Bransamentele electrice subterane pot fi considerate ca fiind compuse din doua parti:
– parte de bransament din exteriorul cladirii, formata din legatura de la linia de distributie de joasa tensiune pana la cladirea abonatului, realizata cu cablu subteran;
– parte de bransament interioara montata in cladire cuprinzand echipamentul nisei de bransament si coloanele interioare de la nisa la contorul de decontare.