Confortul si siguranta fiecarei locuinte sau incaperi sunt extrem importante, astfel pentru a face diferite montaje ale instalatiei electrice ce necesita atentie si calificare este nevoie sa apelezi la un electrician. Cei care si-au ales aceasta meserie au responsabilitatea de a repara diferite avarii aparute la reteaua electrica, dar si de a monta diferite legaturi si sisteme conectate la energia electrica.

Energia electrica este foarte importanta pentru viata noastra, pentru ca fara aceasta nu putem sa ne desfasuram viata de zi cu zi. De aceea trebuie sa constientizam cat de semnificativ este rolul unui electrician la care suntem nevoiti sa apelam atunci cand exista probleme cu sursa de electricitate. Un electrician profesionist va stii cum sa rezolve rapid si in siguranta diferite situatii de urgenta precum scurtcircuite, tablou electric defect, prize defecte, etc.

Ghidul electricianului

Cine sunt electricienii mai exact

Cariera de electrician este una destul de importanta in orice societate, pentru ca rolul lui este acela de a oferi servicii pentru a imbunatatii confortul din viata fiecaruia, in propria locuinta, in ceea ce priveste energia electrica. Este un specialist pregatit prin urmarea unui cursuri de specialitate ca sa lucreze cu instalatiile electrice conectate sau nu la retelele publice de alimentare. 

Din serviciile oferite fac parte instalarea, repararea si intretinerea sistemelor si produselor de electricitate din orice casa sau orice alta incapere precum cladirile de birouri. Astfel, un electrician este un meserias care va instala o retea electrica din orice resedinta la interior, dar si in exterior.

Ghidul electricianului – ce responsabilitati presupune meseria de electrician

Pentru a deveni electrician este necesara o formare initiala precum finalizarea unui liceu tehnic ce are specializarea de electrician. Desi aceasta meserie va fi forma in urma acestor programe, acest lucru nu este suficient.

Orice persoana care doreste sa aiba o cariera de lunga durata ca electrician va trebui sa obtina si o autorizare si atestare de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Astfel va putea sa lucreze in sistemul electroenergetic national si poate sa intervina asupra acelor generatoare si linii electrice prin care mii de volti trec. Cu toate acestea, cursurile organizate de ANRE si mai exact autorizarile trebuie reinnoite periodic, mai exact pentru:

  • Electrician autorizat gradul I
  • Electrician autorizat gradul II, III, IV,A si B
  • Verificator pentru proiecte de instalatii electrice
  • Expert tehnic in domeniul instalatiilor electrice

Cum se formeaza cariera de electrician

Dupa ce o persoana care vrea sa urmeaze o cariera in aceasta meserie a terminat si programul de calificare, fiind la inceput de drum, va fi considerata ucenic in meseria de electrician. Ulterior, dupa ce se vor obtine toate licentele necesare, va putea sa practice singur aceasta meserie. 

Perioada de invatare este foarte importanta, pentru ca ofera sanse ca acestia sa invete de la electricienii cu experienta sa realizeze lucrari de la cele mai simple la cele mai complexe in materie de electricitate. Ulterior, daca doresc sa ajunga si mai sus in cariera, pot sa obtina certificat de la o scoala comerciala ce ofera educatie continua la un nivel mai inalt, pentru a deveni un maestru electrician. O astfel de oportunitate le va putea aduce mai multe oportunitati de munca si o crestere considerabila a veniturilor.

Aptitudinile si calitatile pe care trebuie sa le aiba un electrician

Meseria de electrician presupune dobandirea de aptitudini si de abilitati tehnice care sunt necesare pentru a indeplini toate cerintele. Acestea pot fi:

Rezistenta fizica – pentru ca este necesar sa lucreze timp indelunga chiar si in pozitii dificile, un electrician trebuie sa stie ca are nevoie de rezistenta fizica.

Comunicarea cu clientii – abilitatea de a comunica cu clientii este foarte importanta deoarece orice va dori sa stii care sunt operatiunile necesare lucrarii si o transparenta asupra preturilor.

Gestionarea timpului – un proiect finalizat in termenul promis este de apreciat si poate sa recomande si viitorilor clienti. In plus, astfel au timp sa ajunga si la restul lucrarilor planificate.

Cunoasterea si intelegerea standardelor de electricitate – este foarte important ca sa se tina cont exact de standardele impuse pentru astfe de lucrari.

Gasirea rapida de solutii – pentru ca te poti intalni cu o multime de situatii ca electrician, trebuie sa stii cum sa gasesti rapid o rezolvare indiferent de caz.

Gestionarea stresului – pentru ca adesea lucreaza in situatii dificile, un electrician trebuie sa stie cum sa fie pregatit si sa gestioneze cu succes stresul in cadrul diferitelor lucrari.

Atentie sporita – siguranta lui si a celor din jur este foarte importanta, mai ales cand este vorba de munca cu instalatiile electrice.

Coordonare buna maini-ochi – componentele electrica necesita o gestionare destul de precisa, astfel un electrician trebuie sa aiba o viziune excelenta si actioneze corect in instalarea si montarea lor.

Abilitati de conducere – pentru a putea sa isi desfasoare o meserie pe cont propriu, un electrician va trebui sa stii cum sa conduca propria afacere si poate chiar sa ii invete si pe cei incepatori cum sa lucreze in acest domeniu.

Serviciile pe care le poate oferi un electrician autorizat

Electricienii au ca sarcina reparatiile, instalarile, dar si verificarea sistemelor electrice. Acestia trebuie sa cunoasca de la inceput tot ce va cuprinde fisa postului pentru ca va fi necesar sa stie cum sa realizeze toate aceste operatiuni pentru a putea lua un numar cat mai mare de lucrari.

Lucrari de reparatii – pentru a putea efectua lucrari de reparatii, un electrician trebuie sa stie cum sa identifice si sa diagnosticheze o problema. Aceste reparatii pot tine de panourile electrice si firele de energie electrica dintr-o locuinta sau legate de prize, becuri si intrerupatoare.

Lucrari de montaj – un electrician profesionist si autorizat va trebui sa stie cum sa efectueze lucrari de montaj intr-o locuinta nou sau chiar sa inlocuiasca o retea electrica veche.

Lucrari de verificare – verificarile de siguranta a instalatiilor electrice este un serviciu destul de important pe care oricine trebuie sa il solicite periodic sau atunci cand exista o indoiala ca ar fi vreo avarie. Un bun electrician va stii sa evalueze corect si sa depisteze rapid vreo problema, pentru ca trebuie sa cunoasta reglementarile de securitate. Aceasta verificare este necesar sa se realizeze si dupa ce s-au facut montaje noi.

In concluzie, meseria de electrician este la mare cautare si presupune indeplinirea tuturor obiectivelor necesare pentru ca instalatiile electrice sa fie functionale. Cei care aleg aceasta cariera trebuie sa stie ca este o meserie stabila din care pot avea venituri substantiale, mai ales daca sunt foarte buni.

Mediul de lucru al unui electrician

Un electrician poate sa lucreze in mai multe locuri. Poate sa aiba un loc de munca stabil la o singura companie precum o fabrica sau santiere de constructii, ori spatii de birouri sau poate sa lucreze pe teren. Cei care aleg sa lucreze pe teren sunt cei care intervin in casele oricarei persoane care are nevoie de reparatii urgente sau de diferite montaje. Indiferent de mediul de lucru, un electrician trebuie sa respecte regulile de siguranta pentru a inlatura toate riscurile la care se pot supune de pe urma unor lucrari neconforme la instalatia electrica.

Partea buna este ca un electrician poate sa aleaga sa lucreze in cadrul unei firme de electricieni sau pe cont propriu. In oricare din situatii poate avea posibilitatea sa isi stabileasca programul, cate ore sa lucreze pe zi, in ce interval orar si daca ofera si servicii non stop in weekend si noaptea.

Aptitudinea electricienilor in fata schimbarilor tehnologice constant

Pentru ca lumea se afla in continua schimbare, au aparut diferite tipuri de energie generata prin metode alternative, cum ar fi cea de la vant sau solara. Astfel, un electrician profesionist va trebuie sa accepte si aceasta provocare, de a invata si de a descoperi modul de functionare a energie electrice astfel. 

Va fi necesar sa instaleze si sa conecteze aceste surse alternative la diferite retele din locuinte sau alte spatii. In plus, aparatura ce sta la baza energiei electrice poate suferi modificari in timp, la care astia vor trebui sa se adapteze, sa stie cum sa o foloseasca.